12 februari 2021

Leren Zichtbaar Maken

Sinds schooljaar 2016/2017 is de Burgemeester de Wildeschool actief bezig met 'Leren Zichtbaar Maken', gebaseerd op onderzoek van professor John Hattie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van interventies die in het onderwijs ingezet worden.

Kijk, zo leren wij op de BdW!

Op onze school is veel aandacht voor het leerproces en hoe we kinderen betrekken bij het leren. We vinden het belangrijk dat leerlingen positief denken over hun eigen kunnen en vaardigheden ontwikkelen die hen helpt om verder te komen in het leren. De leerkuil geeft weer wat leren is (je moet altijd door de kuil om iets te leren). Als je niet aan het leren bent, spring je eigenlijk over de kuil heen en leer je dus niets. Dat gevoel van: ‘Oeh, het is moeilijk!’ hoort bij het leren. Kinderen ontwikkelen op deze manier een positieve mindset ten aanzien van het leren.

Theatermaker en muzikant Tijl Damen heeft voor onze school een schoollied “Kom op je kan het!” geschreven. Dit nummer is hier te beluisteren.
Op woensdag 11 maart 2020 was de feestelijke onthulling van het kunstwerk ‘De Leerkuil’. https://www.noordkopcentraal.nl/nw-28464-7-3762771/nieuws/onthulling_kunst_burgemeeste r_de_wildeschool.html

Songtekst

Kom op, je kan het!
Tekst & Muziek: © Tijl Damen 2020

(klik op eerste afbeelding van de Leerkuil om het lied van Tijl te beluisteren. De tweede afbeelding is ingezongen door de leerlingen en het personeel)

Als je iets nieuws gaat leren denk je soms
Ik weet niet of ik het kan
Dat is helemaal niet erg, want proberen
Daar leer je juist van
Doe het in stapjes en vertrouw op jezelf
Als je begint ben je al op de helft

Refrein:
Kom op, je kan het!
We doen het samen
Fouten maken hoort erbij
Kom op, je kan het!
Het gaat je lukken!
Elke dag leer je wat bij

Wie iets nieuws leert komt in een kuil
Dat heeft iedereen
Als het te makkelijk is
Dan vlieg je er zo overheen
Het is daar soms lastig, maar het is juist die kuil
Waar de magie van het leren schuilt

Refrein

Rap:
Elke dag in de klas / Ben ik pas in mijn sas
Als ik voel dat mijn doel / Dat ik leer telkens meer
Dichterbij komt bij mij / Want ik vat hoe en wat
Leertaal helpt hierbij:
Ik weet wat ik ga leren, ik weet waar ik nu sta
Ik weet wat ik nu kan en hoe ik verder ga

(met stemmetjes)
Nosey bromt: Hoe pak ik dit aan?
Stokkie piept: We helpen elkaar
Dorrie roept: doorzetten, doorzetten!
Rafi krast: Hoe heb ik het gedaan?

Refrein

Werken met de leerpowers

Door middel van het werken aan de leerpowers willen we onze leerlingen helpen om meer grip te krijgen op hun eigen leren. De leerpowers zijn vaardigheden die ingezet kunnen worden wanneer leerlingen ‘in de leerkuil zitten’, dus wanneer ze aan het leren zijn. 

Het werken met de leerpowers is onderdeel van Leren Zichtbaar Maken binnen de Burgemeester de Wildeschool. De leerpowers dragen bij aan de gemeenschappelijke taal over leren die wij in school gebruiken. Deze leertaal helpt iedereen in school om te praten over leren en te begrijpen hoe leren werkt. We gebruiken de vier leerpowers: Samenwerken, Nieuwsgierig zijn, Doorzetten en Reflecteren. Door deze vier leerpowers te trainen, net zoals je je spieren traint, zullen deze powers zich verder ontwikkelen en maakt dat kinderen meer tools krijgen hoe zij hun leerproces kunnen bijsturen.

Afbeelding van de Leerkuil

Deel deze pagina
Tags